Assalamu'alaikum w.b.t.
Hi all...Deeya bersemangat nak update resipi ni. Start awal ramadhan dah x pernah makan kat luar. Memandangkan Deeya tgh cuti sem, banyak masa terluang so Deeya masak je la apa yg terlintas kat fikiran ni ha..Ok jom tengok camana Deeya buat Grill Chicken Blackpeper ni. Mudah simple dan sedap!!
Ada tiga part untuk lengkapkan resipi ni :
1. Coleslaw
2. Grill Chicken
3. Sauce Blackpeper
Jom tengok resepinya...
Bahan-bahan ( Coleslaw):
1. Carrot - 1/2 batang
2. Kubis - 1/2 biji
3. Mayonis - 6 sudu besar
4. Susu Cair - 2 sudu besar
Bahan-bahan (Grill Chicken)
1. Ayam bahagian dada (boleh beli yang dah siap potong bentuknya untuk grill : 1 peket ada dalam 12 ketul)
2. Lada Hitam -50g - dikisar
3. Bawang putih - 4 ulas - dikisar
4. Bawang merah - 4 ulas - dikisar
5. Bawang besar - 1 labu - dikisar
6. Halia - 1 inci - dikisar
7. Serai - 1 batang - dikisar
8. Garam - 1 sudu teh
Bahan-bahan (Blackpeper Sauce)
1. Lada hitam - 50g -dikisar
2. Bawang putih -2 ulas -dikisar
3. Bawang besar - 1 labu -dikisar
4. Halia - 1/2 inci - dikisar
5. Cendawan yang telah dipotong - 1 tin (Deeya tak beli masa buat kali ni. Biasanya Deeya letak)
6. Brown Sauce - 2 sudu besar
7. Sos Blackpeper - 2 sudu besar
8. Sos cili - 1 sudu besar
9. Kicap manis - 1 sudu besar
10. Tepung jagung -1 sudu besar
---------------------------------------
Cara-cara (Coleslaw):
1. Potong carrot dan kubis nipis-nipis dalam bentuk dadu.
2. Gaulkan carrot dan kubis dengan mayonis hingga sebati.
3. Masukkan susu cair.
4. Sejukkan dalam peti sejuk.
Cara-cara ( Grill Chicken):
1.Kisarkan bahan-bahan seperti di atas.
2.Perap ayam dengan bahan yang telah dikisar dan garam selama 1/2 jam atau 1 jam (lebih lama masa perapan lebih sedap rasa ayam).
3. Setelah diperap, bakar ayam hingga masak. (Deeya guna pembakar Dsinni macam Tefal tu)
4. Setelah masak boleh dihidangkan bersama coleslaw tadi,
Cara-cara (Blackpeper Sauce):
1.Kisarkan bahan-bahan seperti di atas.
2.Campurkan semua bahan kisaran dengan Cendawan Butang bersama Brown sauce, Sos Blackpeper, Sos cili dan kicap manis.
3. Masak di atas api. Untuk pekatkan kuah, bancuh tepung jagung dan masukkan dalam kuali.
4, Setelah mendidih hidangkan sos.Bolehlah tuangkan sos ke atas grill chicken tadi. Siap!
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment