Assalamu'alaikum w.b.t,
Laksa goreng?? Biasa makan laksa berkuah tu kan.Apa salahnya sekali sekala tukar menu kan.. Cara nak buat laksa goreng ni sama je macam nak buat mee goreng ke koteow goreng ke bihun goreng ke. Cuma kali ni cuba tukar tengok.Memang sedap.teksturnya sangat menarik. Rasa bahan yang ditumis pon sedap sebab laksa ni tak serap apa yang kita tumis. Jom tengok resipi..
Bahan-bahan:
1. Laksa
2. Daging/ayam
3. Sotong/Udang
4. Cili kering - 10 tangkai - dikisar
5. Bawang merah - 3 ulas -dikisar
6. Bawang puting - 3 ulas -dikisar
7. Sayur sawi -dipotong
8. Daun Salad -dipotong
9. Daun kucai -dipotong
10. Daun ketumbar dan daun bawang -dihiris halus
11. Cili padi - dititik
12. Bawang goreng
13. Garam
14. Sos cili
15. Kicap manis
Cara-cara:
1. Rendam laksa semalaman.
2. Rebus laksa sehingga kenyal. Angkat dan toskan hingga kering.
3. Kisarkan bahan-bahan seperti dinyatakan di atas.
4. Tumis bahan-bahan tersebut hingga naik bau.
5. Masukkan daging/ayam dan biarkan seketika.
6. Masukkan sotong atau udang dan biarkan seketika.
7. Masukkan laksa yang telah direbus tadi.
8. Masukkan sayur-sayur yang telah dipotong, cili padi yang telah dititik, sos cili dan kicap manis.
9. Masukkan garam secukup rasa. (x perlu banyak sebab dah masuk kicap).
10. Setelah laksa dan bahan-bahan masak, angkat dan hidang. Hiaskan dengan bawang goreng dan daun ketumbar.
Sedia dimakan panas2. Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment