Lontong ni one of makanan kegemaran Deeya. Memang best sangat-sangat. Dah lama tak buat ni memandangkan teringin pulak nak makan lontong ni so Deeya pon buatlah lontong. Ada empat part untuk penyediaan lontong ni iaitu:
1. Sayur Lodeh
2. Kuah Kacang
3. Sambal Ikan Bilis
4. Nasi Impit
Jom tengok resipinya..
------------------------
Bahan-bahan (Sayur Lodeh):
1. Bawang merah - 4 ulas -dikisar
2. Bawang besar - 1 labu -dikisar
3. Bawang putih - 4 ulas -dikisar
4. Kunyit hidup - 1/2 inci -dikisar
5. Serai - 2 batang - dititik
6. Tempe -dipotong
7. Kacang Panjang -dipotong
8. Kubis -dipotong
9. Carrot -dipotong
10. Terung -dipotong
11. Santan - 200 g
12. Asam keping - 3 keping
13. Udang kering/ikan bilis - 50 g -dikisar
14. Garam - 3 sudu teh
15. Gula - 1 sudu besar
Bahan-bahan (Kuah Kacang):
1. Bawang merah - 4 ulas -dikisar
2. Bawang putih - 3 ulas -dikisar
3. Halia - 1/2 inci -dikisar
4. Kacang tanah - 500 g
5. Cili kering - 15 tangkai - dikisar
6. Belacan - 1/2 inci -dikisar
7. Air asam jawa - setengah cawan
8. Gula melaka - 200 g
9. Gula putih - 2 sudu
10. Garam - 2 ke 3 sudu
11. Buah kurma - 2 biji -dibuang biji dan dikisar
Bahan-bahan (Sambal Ikan Bilis):
1. Cili kering - 15 tangkai - dikisar
2. Belacan - 1/2 inci -dikisar
3. Bawang merah - 4 ulas -dikisar
4. Bawang putih - 3 ulas -dikisar
5. Halia - 1/2 inci -dikisar
6. Bawang Besar - dihiris nipis
7. Air asam jawa - setengah cawan
8. Ikan Bilis - 200 g
9. Garam - 2 sudu teh
10. Gula - 2 sudu besar
Bahan-bahan (Nasi impit):
1. Nasi Impit Faeza ( boleh guna jenis lain)
--------------------------------------------
Cara-cara (Sayur Lodeh):
1. Kisarkan kesemua bahan yang dinyatakan seperti di atas.
2. Tumis bahan-bahan yang dikisar dalam minyak panas.
3. Biarkan seketika hingga naik bau dan kekuningan.
4. Masukkan serai yang dititik. Kecilkan api.
5. Masukkan kesemua bahan yang telah dipotong.
6. Masukkan santan.Biarkan hingga mendidih.Kemudian masukkan asam keping.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Boleh dihidangkan. (Deeya kata yang ni main campak2 je..pastu jadi..haha)
Cara-cara (Kuah Kacang):
1. Goreng kacang tanah tanpa minyak sehingga kekuningan.
2. Angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum digosok untuk mengeluarkan kulit kacang. (Boleh je kalo korang nak gosok terus if rasa tangan tu kebal tahan panas dah.hihi :p)
3. Kisar kasar kacang tanah tersebut. (Deeya tumbuk sebab kalo kisar x reti bajet. Nanti hancur sangat x sedap).
4. Kisarkan kesemua bahan untuk ditumis seperti yang dinyatakan di atas.
5. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau. (Kecuali kacang tanah tadi).
6. Masukkan setengah cawan air dan setengah cawan air asam jawa.
7. Masukkan kacang tanah yang telah dikisar/ditumbuk.
8. Masukkan gula melaka, gula putih dan garam.
9. Tunggu hingga mendidih dan boleh diangkat.
Cara-cara (Sambal Ikan Bilis).
1. Goreng ikan bilis seketika. Angkat dan asingkan.
2. Kisarkan kesemua bahan sepertu yang dinyatakan di atas.
3. Tumis bahan tersebut hingga naik bau dan pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa.
5. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi.
6. Masukkan gara dan gula secukup rasa.
7. Tunggu hingga kuah agak pekat dan boleh dihidangkan.
Cara-cara (Nasi Impit):
1. Rebus nasi impit dalam bekas berisi air selama 20 minit.
2. Tunggu hingga nasi impit kembang.
3. Boleh diangkat dan dipotong secara dadu.
Kemudia bolehlah dihidangkan bersama semua yang telah dimasak tadi. Sedap sangat bila campur ketiga-tiga kuah ni. Makan hingga licin semangkuk. Tambah lagi...hehe..
Selamat mencuba!!
Baru nak cuba.
ReplyDeletesedapnyeee...tahun ni raya nk masak lah..tq share resipi... (^_^)
ReplyDelete