Resipi ni Deeya ubah ikut citarasa Deeya je dan cara balutan ayam tu pon ikut suke je.Hehe..Kalo u all rajin nak balut cantik2, leh la dinamakan Ayam ketupat pandan pengantin ye.. Ok jom tengok resipi...
Sebelum digoreng rupanya macamni ... |
Setelah digoreng rupanya macam gini lak..:) |
Bahan-bahan:
1. Isi ayam - 500g - dipotong dadu
2. Daun pandan - secukupnya
3. Bawang besar - 1 labu - ditumbuk halus
4. Bawang putih - 4 ulas - ditumbuk halus
5. Halia - 1 inci - ditumbuk halus
6. Serai - 2 batang - ditumbuk halus
7. Lengkuas - 1 inci - ditumbuk halus
8. Jintan manis - 1/2 sudu besar - ditumbuk halus
9. Lada sulah - secukup rasa
10. Garam
11. Gula
12. Tooth pick - untuk cucuk daun pandan supaya tidak tercabut
Cara-cara:
1. Isi ayam perlu dipotong dadu.
2. Gaulkan ayam dengan semua bahan-bahan yang telah ditumbuk halus.
3. Masukkan juga lada sulah, gula dan garam secukupnya.
4. Perap ayam bersama bahan-bahan tadi selama 45 minit ke 1 jam.
5. Perapan ayam tadi diletakkan di atas daun pandan.
6. Ikat daun pandan. (Terpulang pada u all. Kalo nak cantik dan kemas leh refer http://daleenpersona.blogspot.com/2013/06/ayam-ketupat-pandan-pengantin.html?showComment=1379004984599#c829200065055549567)
7. Letakkan tooth pick tadi dan makesure ayam tidak bergerak-gerak atau terkeluar daripada daun tu.
Tips yang Deeya buat, ketika nak letak ayam atas daun pandan, makesure ayam tu boleh dikepal dan melekat antara satu sama lain. Hopefully x terkeluar la ayam tu daripada daun pandan semasa nak goreng.
8. Goreng dalam minyak panas. Dah siap , angkat dan boleh dimakan dengan nasi panas atau ratah je pon sodap...
Bahan perapan sebenarnya terpulang pada selera u all.
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment