Kari kepala ikan sangat mudah sebenarnya nak buat. Gambar kat bawah ni kurang menarik sebab ikan ni kepalanya kecik sangat. hehe... Baru-baru ni Deeya buat kari ikan pari. Terlupa nak snap gambar. X pe Nanti Deeya update gambar lain ya. BTW caranya sama je.. Jom tengok resipi...
Kari kepala ikan sebelum dimakan.. |
Kari kepala ikan setelah dicuit cuit haha.. |
Bahan-bahan:
1. Isi Ikan dan kepala ikan (terpulang ikan apa..ikan merah/ikan jenahak/ ikan lain yang sedap...)
2. Rempah kari ikan -1 peket kecil (Deeya guna Alagapas & Babas. Campur )
3. AIr asam jawa - 1/2 cawan
4. Beras - 1/4 cawan- digoreng - ditumbuk halus
5. Garam
6. Serbuk cili - 2 sudu besar
7. Kacang bendi - 4 ke 5 biji
8. Tomato
9. Cili hijau & Cili merah
10. Bunga lawang - 2 biji
11. Kulit kayu manis - 1 batang
12. Bunga cengkih - 3 biji
13. Buah pelaga - 2 biji
14. Serbuk Kas-kas - 1 1/2 sudu
15. Bawang merah - 5 ulas - dikisar
16. Bawang putih - 4 ulas - dikisar
17 Bawang besar - 1 labu - dikisar
18. Daun kari
19.Halba campur - ditumbuk halus
Cara-cara:
1. Basuh ikan dengan asam keeping.air asam jawa dan asingkan.
2. Tumis bawang-bawang yang telah dikisar hingga naik bau.
3. Tumiskan juga halba campur, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang , buah pelaga dan daun kari hingga naik bau.
4. Tumiskan rempah kari dan serbuk cili yang telah dibancuh hingga naik bau dan masukkan air asam jawa.
5. Masukkan serbuk kas-kas dan juga beras yang telah dikisar halus. Tujuannya untuk memekatkan kuah dan rasa yang sedap. Kas-kas pula unuk tambah selera dan rasa kari yang umph.hehe..
6. Masukkan air dan biarkan mendidih seketika.
7. Boleh masukkan bendi, cili dan ikan dan biarkan seketika dalam 5 ke 8 minit. Jangan lama-lama nanti hancur ikan dan bendi tu.
8. Masukkan gara hingga sesedap rasa.
9. Padamkan api dan masukkan tomata. Tujuannya supaya tomato tu x terlebih lembik.
10. Ok dahhhh siap..
Jom makan....:)
No comments:
Post a Comment