Wednesday, September 25, 2013

Resipi kari kepala ikan sedap

Assalamu'alaikum w.b.t dan hi semua..

Kari kepala ikan sangat mudah sebenarnya nak buat. Gambar kat bawah ni kurang menarik sebab ikan ni kepalanya kecik sangat. hehe... Baru-baru ni Deeya buat kari ikan pari. Terlupa nak snap gambar. X pe Nanti Deeya update gambar lain ya. BTW caranya sama je.. Jom tengok resipi...

Kari kepala ikan sebelum dimakan..


Kari kepala ikan setelah dicuit cuit haha..

Bahan-bahan:

1. Isi Ikan dan kepala ikan (terpulang ikan apa..ikan merah/ikan jenahak/ ikan lain yang sedap...)
2. Rempah kari ikan -1 peket kecil (Deeya guna Alagapas & Babas. Campur )
3. AIr asam jawa - 1/2 cawan
4. Beras - 1/4 cawan- digoreng - ditumbuk halus
5. Garam
6. Serbuk cili - 2 sudu besar
7. Kacang bendi - 4 ke 5 biji
8. Tomato
9. Cili hijau & Cili merah
10. Bunga lawang - 2 biji
11. Kulit kayu manis - 1 batang
12. Bunga cengkih - 3 biji
13. Buah pelaga - 2 biji
14. Serbuk Kas-kas - 1 1/2 sudu
15. Bawang merah - 5 ulas - dikisar
16. Bawang putih - 4 ulas - dikisar
17 Bawang besar - 1 labu - dikisar
18. Daun kari
19.Halba campur - ditumbuk halus

Cara-cara:

1. Basuh ikan dengan asam keeping.air asam jawa dan asingkan.
2. Tumis bawang-bawang yang telah dikisar hingga naik bau.
3. Tumiskan juga halba campur, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang , buah pelaga dan daun kari hingga naik bau.
4. Tumiskan rempah kari dan serbuk cili yang telah dibancuh hingga naik bau dan masukkan air asam jawa.
5. Masukkan serbuk kas-kas dan juga beras yang telah dikisar halus. Tujuannya untuk memekatkan kuah dan rasa yang sedap. Kas-kas pula unuk tambah selera dan rasa kari yang umph.hehe..
6. Masukkan air dan biarkan mendidih seketika.
7. Boleh masukkan bendi, cili  dan ikan dan biarkan seketika dalam 5 ke 8 minit. Jangan lama-lama nanti hancur ikan dan bendi tu.
8. Masukkan gara hingga sesedap rasa.
9. Padamkan api dan masukkan tomata. Tujuannya supaya tomato tu x terlebih lembik.
10. Ok dahhhh siap..

Jom makan....:)

No comments:

Post a Comment